Surfen en fotografie: de passie van Liza Hulspas

Een gepassioneerd fotografe, surfster en een creatieveling. Het is hoog tijd om Liza Hulpas nader aan de tand te voelen. Simone sprak haar en vroeg haar het hemd van het lijf. 

Wanneer ben je begonnen met surfen?

Ergens in mijn middelbare school-tijd, rond 2008/2009 was ik blijven zitten en kwam ik bij een lieve vriendin in de klas, Anne heette ze. Na school gingen we graag samen op pad en zo nam zij mij een keer mee naar Hartbeach. Ik kende Hartbeach nog niet, laat staan wat surfen was, maar de surfschool was van haar broers. Eenmaal aangekomen moest ik zo’n nat pak in en duwde ze zo’n plank in m’n armen. Ik ging onhandig met haar mee de zee in. Geen idee hoe ik moest paddelen, laat staan surfen. Maar gelukkig leerde ze mij van alles en voor we het wisten lagen we de hele middag in zee te oefenen. Ik lag al een paar uur in het water, maar ik wilde er helemaal niet uit, ook al viel ik er steeds weer van af, ik vond het o-zo-leuk! ‘s Avonds zat ik thuis nog helemaal na te deinen, en toen wist ik het. Dit gevoel is heerlijk en ik wil dit elke dag wel voelen. Het gaf een ontspannen en voldaan gevoel. En zo gingen we iedere vrije middag samen naar het strand en ontdekte ik mijn passie voor de zee en.

Wat voor gevoel geeft het surfen jou?

Ik heb helaas ook een nare ervaring meegemaakt waardoor ik het surfen een lange tijd doodeng vond. Ik ben in een stroming onderwater terecht gekomen waar ik zonder hulp niet bovenkwam. En zoals ze altijd zeggen bij paardrijden (als je er af valt moet je er meteen weer op stappen) en dat heb ik niet gedaan met surfen. Hierdoor werd mijn angst voor stromingen steeds groter en zelfs zo erg dat ik bij kindergolfjes al bang werd dat ik zou verzuipen. Ik ben nu nog steeds bezig met het overwinnen van mijn angst. Ik ken de zee, ik weet waar ik op moet letten, maar als er toch een hoge golf op me afkomt en dreigt te breken, dan neemt mijn angst het over en schiet ik op ‘blanco’. Maar dankzij mijn lieve vriend, en tegelijk surfleraar, kan ik daar steeds beter mee omgaan. Als ik nu weer de zee uit loop en ik heb een golfje kunnen pakken (ook al was deze zeer klein en kon ik niet staan), ben ik weer zo blij en enthousiast en kan ik niet wachten tot ik er weer in mag! Dan heb ik weer dat euforische gevoel en voel ik me heel sterk.

Welk land heeft de meeste indruk op je gemaakt?

Het land van de liefde, de wijn en uiteraard de golven: Frankrijk! Ik vind Frankrijk een heerlijk land en de golven zijn er perfect. Ook om te fotograferen (als ik zelf niet surf). Doordat ik vaak zelf de zee niet in durfde, ging ik foto’s maken van mijn vriend. Mijn grootste passies zijn namelijk surfen en fotograferen, dus een combinatie van beiden is perfect! Ik vind het altijd geweldig om foto’s te maken van golven en surfers en doordat ik zo in mijn lens kruip en de surfers volg, heb ik het gevoel alsof ik mee surf. Je kent het wel; ook je adem inhouden, een beetje mee sturen en dat kleine juich-je als het je gelukt is! Dat geeft mij ook dat euforische gevoel.

Als je iemand zou willen overtuigen om te gaan surfen wat zou je dan zeggen tegen deze persoon?

Niets, gewoon zoals mijn vriendin dat deed: een wetsuit aan laten trekken en een surfboard meegeven. Je moet het ervaren.

Op welke surfboards surf jij en waarom?

Mijn vriendin zette mij op een NSP 7.2. Geen idee toen wat dat inhield, maar hij zag er mooi uit. En als beginner is dat dan een moeilijk maatje, maar ik wist niet dat er verschil zat in de lengte. Toen ik dus voor het eerst ervoer dat een longboard gemakkelijker was, huurde ik vaak verschillende boards. En natuurlijk ook een SUP-board! Mijn eerste eigen boardje was een BIC 7.3. Inmiddels heb ik een Southpoint 7.3 (met extra veel volume in de neus zodat ik minder angst ervaar omdat je minder snel een nosedive maakt). Onlangs ook een SUP-board gekocht en verder maak ik gebruik van mijn vriend zijn boards (longboards van verschillende merken).

Welke moves maak je op je board?

Haha! Telt de nosedive ook mee? Ik heb erg veel moeite gekregen met staan, dus ik ben al blij als ik een golf heb. En in welke houding of welke move maakt me dan niet meer uit! Op m’n knietjes kan ik de overige surfers nog ontwijken maar als ik down the line ga, gebeurt dat alleen per ongeluk!

Hoe ervaar jij het peddelen en het wachten op de juiste golf?

Ik surf de laatste tijd alleen samen met mijn vriend. Hij vertelt mij altijd waar ik op moet letten en waar ik moet liggen, maar het blijft voor mij vaak nog gissen. Ik doe het meer op gevoel. Je ziet waar de golven wel of niet breken. Dan is het een kwestie van tellen (als de golven netjes in setjes binnen komen). Vaak zie je van een afstandje al een setje aankomen en zie je of de tweede bijvoorbeeld hoger is en dan kies je voor welke je wil gaan. Maar dit is gemakkelijker te zeggen dan gedaan, want in Nederland moeten de omstandigheden ideaal zijn, wil ik een setje kunnen lezen ?. Als oriëntatie punt houd ik altijd mijn afstand van een strandpaal in combinatie met de pier in de gaten.

Wat doe je naast het surfen?

Zoals ik al eerder even tussen neus en lippen door zei, fotografeer ik graag. Dat is een tijdje ook mijn beroep geweest, maar nu ben ik weer terug in het kantoor leven (helaas). Ik heb een juridische opleiding gedaan en probeer daar mijn weg in te vinden. Alhoewel ik ook soms naar de webcam van Scheveningen staar en me dan afvraag waarom ik een baan op kantoor heb. Dus als er iemand is die mij een aanbod kan doen voor een droombaan waarbij ik dichter bij de surfcultuur kan werken? Graag!

Surf & work or work in surf?

We know the struggle- Je houdt van de zee, het strand, maar vooral het surfen. Maar hoe combineer je dit nou met je werk? Bij veel mensen evolueert surfen tot een ‘uit de hand gelopen’ hobby. Vaak is het moeilijk een vaste job te pakken te krijgen in de surfindustrie, of soms wil je ook helemaal niet 24/7 geconfronteerd worden met surf, maar net de balans tussen je werk & hobby behouden. Nu ja, velen onder ons kunnen het toch wel prima combineren, zoals Gaëlle.

HELLE DETAVERNIER – Gaëlle ging aan de slag bij O’Neill en zo kwam de bal aan het rollen.. Ze kreeg voor haar eerste surftrip een auto van haar werk  die op het Belgisch Kampioenschap in Frankrijk moest geraken, het resultaat? De liefde voor surfen was geboren. Dit is intussen 5 jaar geleden en ze is nog steeds gebeten door de golven.

Voordeel bij Gaëlle is, ze werkt natuurlijk bij O’Neill en dat geeft een aantal voordelen. “Wil ik enkele dagen vrij om de golven te volgen, dan vragen ze zelfs of ik misschien enkele fotootjes kan nemen zodat ze mee kunnen genieten”, vertelt ze me. De max dus, als je zo’n baas hebt die je vrijheid geeft om je passie te volgen. Het is de enige manier om echt goed te worden in surfen, al doende leert men, en dit leren we meestal the hard way. Alsnog werkt ze met tijdelijke contracten, die zijn dus al flexibel en geeft je wat meer tijd om te reizen. Op die manier kan je met je kalender puzzelen zoals je zelf wilt. Zoals ze zelf ook aangeeft geeft een tijdelijk contract nooit een zekerheid, maar for now, perfect voor haar.

“Momenteel zit ik in Marokko, werk ik in een hostel in ruil voor een bed, eten en surftijd’. Het is goedkoper leven dan op een surflocatie in België, wie wil dat nu niet?!”

Met een parttime contract zoekt Gaëlle geregeld naar surfjobs via Facebook. Zo is ze ook in Marokko terechtkomen. Toevallig, op zoek naar een deeltijdse surfjob stootte ze op een vacature. Ze geeft aan dat het voor haar niet echt moeilijk is surf en werk te combineren, ze heeft geen kinderen, is vrijgezel en werkt met tijdelijke contracten. Heb je kinderen? Neem die kids gewoon mee, die vinden het vast fantastisch. Maar het is natuurlijk niet altijd zo simpel. Het is ook leuk als je zoals Gaëlle veel nieuwe vrienden ontmoet die de sport beoefenen. Zo kan je in lange weekends of schoolvakanties samen de auto inspringen en de kosten delen. Het hoeven voor haar, en voor mij overigens ook, niet altijd verre bestemmingen te zijn. Onze Noordzee heeft best wel wat te bieden, zie die dus niet over het hoofd. Ze zegt zelf: “Surfen is gratis-snappie? En heel uitnodigend…”.

The pursuit & struggle

Met een passie voor alle boardsporten, begon Gaëlle met skateboarden- daarna snowboarden en nu vertelt ze mij: “ Ik ben zooo blij dat ik surfen heb leren kennen, sinds die ene, eerste reis. Want die was eigenlijk bedoeld om te relaxen en zonnebaden op het strand.” En zo gaat het wel vaker toch? Mensen gaan 1 keer surfen en ze zijn hooked. Surfen lijkt een solo sport, maar is het eigenlijk niet. Je gaat natuurlijk in je eentje helemaal zelf je peddel en pop-up gaan uitvoeren, maar de passie, die deelt iedereen.

“Surfen is zee, zon, strand, maar vooral een uitdaging, terwijl de oceaan tegelijkertijd kalmeert ”

Gaëlle heeft, net zoals velen onder ons, al veel geleerd van de sport. Ze neemt reeds 3 jaar nu al, de tijd, en initiatief om die plank te nemen en te vertrekken naar de zee. It’s a way of life, vertelt ze me, die natuurlijk niet altijd even simpel te combineren valt. Het gaat vooral om keuzes maken en afwegen hoe belangrijk verschillende factoren zijn voor jezelf. Wil je echt een vaste job met 100% werkzekerheid? Dan is die moeilijk te vinden in de surfindustrie. Hoewel de strijd het echt wel waard kan zijn.

“ Nieuwe vriendengroepen, andere perspectieven.. Ik weet niet of je surf dan nog een hobby kan noemen of meer een attitude in het leven.”

When the surf is up nobody works.. Een mooie leuze maar toch niet altijd even gemakkelijk te realiseren. Als iemand de heilige graal als oplossing heeft gevonden let me know? Maar voor nu denk ik dat we nu al zeker blij mogen zijn een golf mee te pakken in between jobs.

De foto’s zijn een mix van Gaelle & Helle.

Surfcamp Portugal

22-24 september Surfcamp Texel

Ga mee op surfcamp naar Texel. Van 22-24 september ga jij een weekend lang met je surfmaatjes naar dit prachtige Waddeneiland om daar te genieten van het strand, de zee en natuurlijk het surfen!

Met 3 surflessen in één weekend kun jij je surfen echt verbeteren. We werken aan je techniek en leren jou een betere houding op je surfboard aan.

Heb je nog nooit gesurft? Geen probleem! Ook dan kun je mee en leren we jou in een mum van tijd de basis van deze geweldige boardsport. Met ons gedegen stappenplan brengen we jou stap voor stap alle in’s en out’s van het surfen op Texel bij.

Programma Surfcamp Texel

  • vrijdag
  • 19.00 Aankomst op Texel

    We kamperen bij de Koog.

  • {{content-2}}
  • zaterdag
  • surfles

    yoga

    surfles

  • {{content-2}}
  • zondag
  • surfles

    skateboarden (longboard)

    15.00 Sluiting camp Texel

  • {{content-2}}

Kamperen bij het strand

We kamperen bij camping het Kogerstrand in een duinpannetje. Die camping ligt naast de Koog, waar je lekker kunt eten en een leuk feestje kunt vieren. We gaan zelf kamperen, dus het idee dat je je eigen tent (delen?!), slaapzak en matje meeneemt. We staan op nog geen 100 meter van het strand vandaan, dus we rollen zo de zee in.

Prijs Tasha’s Surfcamp Texel

Je krijgt:

  • 3 surflessen van 1,5 uur
  • yoga
  • skateboarden
  • 2 nachten kamperen bij Kogerstrand

Voor 130 euro.

Wil je een surfboard/ wetsuit huren dan kost je dat 20 euro extra.

Data: 3 tot 5 juni

Surfen onder de Marokkaanse zon

In december verruilde we het Hollandse snertweer voor de Marokkaanse zon! Een week lang genoten wij volop van de mooie, cleane golven, het Marokkaanse eten en het prachtige weer. Met een groep van 15 man maakten we een week lang het vissersdorpje Imsouane, met haar prachtige pointbreak, onveilig. Met maar één doel voor ogen: surf, surf en nog een surf!

BRENDA BONTE

IMSOUANE – Bij onze aankomst in Agadir maakten we direct kennis met de Marokkaanse cultuur: met de Marokkaane cultuur: de djellaba’s, de Marokkaanse taal (berber of Arabisch) en het eten. Welcome to the north of Africa! Na een autorit van twee kwamen we aan bij de auberge Dar Naima, de luxe Marokkaanse herberg waar we deze week zouden verblijven.

Nog voordat we binnen waren konden we de heerlijk tajines die op ons aan het wachten waren ruiken. De kamer verdeling verliep dan ook soepel, want iedereen keek uit naar de eerste Marokkaanse maaltijd. Met gevulde buikjes gingen we ons bed in. De volgende dag zouden we eindelijk kennismaken met de Marokkaanse golven.

Voor de vroege vogels begonnen de dagen in Marokko met een yoga sessie. Ik heb het niet de hele week volgehouden, maar het is zeker een heerlijk begin van de dag. Yoga op het strand, de kou trok enigszins in je botten in de vroege ochtend. Maar daarvoor kreeg je een uitzicht met heerlijke golven, af en toe wat dromedarissen die toekeken vanaf de klif en honden die spontaan de rol van yogalerares (Amanda) overnamen.

Na de yoga was het tijd voor de eerste surf. Na het huren van de diverse softtops en hardtops mochten we de Marokkaanse golven trotseren. Imsouane zelf heeft 2 surfspots. Een klassieke pointbreak, waarbij je prachtige lange ritten in de baai kon maken. Via het haventje liepen we langs de visserboten het water in. Voor mij was dit weer een goede eyeopener van het feit dat mijn armen nog altijd pudding zijn. Tot achterin ben ik dan ook niet gekomen, de stroming won het en voor ik het weet lag ik bij het strandje om vervolgens een rondje te lopen om terug te komen bij de vissersboten. Maar een paar anderen van onze groepen hadden een paar mooie ritten en lieten hun longboard skills gelijk zien.

Naast de point break hadden we nog de spot bij het strand. De stroming hier was minder sterk, maar het was wel wat lastiger om naar achter te komen. In het begin bleef ik vooral voorin om mijn pop-up en de bochtjes te oefenen. Het was ook leuk om te zien hoe alle anderen het er vanaf brachten en steeds beter gingen surfen!  Naarmate de week vorderde heb ik geprobeerd om een paar keer wat verder naar achter te komen. Een paar keer lukte dit en andere keren koos ik toch eieren voor mijn geld en besloot om energie te besparen. Maar daardoor lukte het me wel om elke dag twee keer het water in te gaan en deze week veel te surfen.

Één van de laatste dagen hebben we ons geluk beproeft in Taghazout. Voor mij waren de omstandigheden op het de break van Crocroc’s perfect. Het lukte me regelmatig om naar achter te komen en het lukte me zelfs om down the line te surfen. In Taghazout ben ik dan ook pas het water uitgegaan op het moment dat de zon bijna onder was. Wat een heerlijke sessie was dat.

Naast het vele surfen hebben we natuurlijk ook genoten van andere dingen. De tweede avond viel de stroom uit, waardoor het extra donker was en we vanaf het dakterras een prachtige sterrenhemel konden zien. In Nederland zeiden ze al dat er deze avond extra veel vallende sterren te zien zouden zijn. Ik ben dan ook benieuwd hoeveel van de wensen die gedaan zijn inmiddels zijn uitgekomen. Toen de stroom het weer deed werden we naar beneden geroepen om te genieten van livemuziek gemaakt door de jongens van ons hotel.

Om de week af te sluiten organiseerde Natasha een expression sessie. Iedereen had goed zijn best gedaan om zich zo goed mogelijk te verkleden. We zagen de gekste outfits voorbij komen! En je kon punten scoren met de mooiste wipe-out of het beste trucje. Iedereen deed flink zijn best en het was een leuke afsluiter van de week met een groep fijne mensen.

De week in Marokko was voor mij erg geslaagd. De groep was super leuk, het weer was nog beter dan verwacht, heerlijk eten en de golven waren fijn. Ik stop voorlopig in ieder geval niet met surfen ook al heb ik nog een lange weg te gaan!