Carol Gonzaga surft om zes uur ‘s ochtends in de Noordzee

Carol Gonzaga (36) is een fanatieke surfster met een donkere krullenbos die niet weet wat opgeven is. Samen met haar felgekleurde plank trotseert ze alle golven, van de koude klotsbak in Nederland tot aan de warme wateren in Australië en Costa Rica.

MAAIKE VAN DER TOORN

ROTTERDAM – Met een surfplank onder haar arm geklemd betrad ze tien jaar geleden voor het eerst de zee in Portugal. Die 3-daagse surfcursus vond ze echter niet leuk, maar zwaar en moeilijk. Als ze weer terug is in Nederland houdt ze het in eerste instantie bij bodyboarden. Na een tijdje werd de verleiding echter toch te groot en pakt ze het golfsurfen weer op: ,,het blijft trekken: de zee, het buiten zijn en de sport.” Ze koopt haar eerste board (een BIC 7’9) en na haar eerste golf tot aan het strand te hebben gereden, is ze verkocht. Ze gaat gelijk op surftrip naar Portugal, waar ze haar eerste bochtjes maakt. Carol is hooked!

De surftrips blijven volgen en ook in de Dominicaanse Republiek en Costa Rica trotseert ze de golven. In Nederland vindt ze het echter lastig om haar draai in de zee te vinden. Zonder surfmaatjes gaat ze minder snel het water in en oo k een schouderblessure werkt haar tegen. Het blijft echter kriebelen en via facebookgroepen als Tasha’s Surf en Snowcamp & Surfmaatjes Gezocht vindt ze een hoop surfbuddies om mee te surfen. Steeds fanatieker wordend geniet ze van de euforie die surfen haar geeft: ,,Elke fase van het leerproces is leuk”. De uitdaging, het verleggen van grenzen en de zee blijven haar interesse trekken. ,,Als je achter de golven komt is het net alsof er een nieuwe wereld voor je opengaat”. De liefde voor surfen werd alleen maar groter na haar gave reis naar Australië.

Ook in Nederland laat ze geen kans voorbij schieten om in het water te liggen. Door haar baan als oracle consultant in Den Haag kan ze voor het werk, in de pauze of na werk wat golven te pakken. Dat ze daarvoor soms om 6 uur vroeg in de auto zit te wachten op het opgaan van de zon maak haar niet uit. Ze surft graag bij zonsopgang. ,,Mijn board en mijn pak liggen standaard in de auto.’’

Er zijn zoveel geluksmomentjes die je ervoor terug krijgt, zoals toen ze laatst in Hoek van Holland voor het eerst een echte grote golf helemaal down the line surfte. ,,Ik moest bijna huilen van geluk,’’ zegt ze.

De donkere surfster straalt als ze vertelt over haar passie. ze heeft de volgende surftrip al gepland: ze gaat in december met Tasha’s Surfcamp mee naar Marokko om de Marokkaanse golven in Imsouane te berijden. Deze fanatieke is nog lang niet van plan om te stoppen: ,,ik wil later een omaatje op een surfplank zijn, lekker longboardend de golven af”. En geef haar eens ongelijk…

 

Foto’s: Stephanie Popping, Carol Gongaza

 

Surfcamp Portugal