Surf & work or work in surf?

We know the struggle- Je houdt van de zee, het strand, maar vooral het surfen. Maar hoe combineer je dit nou met je werk? Bij veel mensen evolueert surfen tot een ‘uit de hand gelopen’ hobby. Vaak is het moeilijk een vaste job te pakken te krijgen in de surfindustrie, of soms wil je ook helemaal niet 24/7 geconfronteerd worden met surf, maar net de balans tussen je werk & hobby behouden. Nu ja, velen onder ons kunnen het toch wel prima combineren, zoals Gaëlle.

HELLE DETAVERNIER – Gaëlle ging aan de slag bij O’Neill en zo kwam de bal aan het rollen.. Ze kreeg voor haar eerste surftrip een auto van haar werk  die op het Belgisch Kampioenschap in Frankrijk moest geraken, het resultaat? De liefde voor surfen was geboren. Dit is intussen 5 jaar geleden en ze is nog steeds gebeten door de golven.

Voordeel bij Gaëlle is, ze werkt natuurlijk bij O’Neill en dat geeft een aantal voordelen. “Wil ik enkele dagen vrij om de golven te volgen, dan vragen ze zelfs of ik misschien enkele fotootjes kan nemen zodat ze mee kunnen genieten”, vertelt ze me. De max dus, als je zo’n baas hebt die je vrijheid geeft om je passie te volgen. Het is de enige manier om echt goed te worden in surfen, al doende leert men, en dit leren we meestal the hard way. Alsnog werkt ze met tijdelijke contracten, die zijn dus al flexibel en geeft je wat meer tijd om te reizen. Op die manier kan je met je kalender puzzelen zoals je zelf wilt. Zoals ze zelf ook aangeeft geeft een tijdelijk contract nooit een zekerheid, maar for now, perfect voor haar.

“Momenteel zit ik in Marokko, werk ik in een hostel in ruil voor een bed, eten en surftijd’. Het is goedkoper leven dan op een surflocatie in België, wie wil dat nu niet?!”

Met een parttime contract zoekt Gaëlle geregeld naar surfjobs via Facebook. Zo is ze ook in Marokko terechtkomen. Toevallig, op zoek naar een deeltijdse surfjob stootte ze op een vacature. Ze geeft aan dat het voor haar niet echt moeilijk is surf en werk te combineren, ze heeft geen kinderen, is vrijgezel en werkt met tijdelijke contracten. Heb je kinderen? Neem die kids gewoon mee, die vinden het vast fantastisch. Maar het is natuurlijk niet altijd zo simpel. Het is ook leuk als je zoals Gaëlle veel nieuwe vrienden ontmoet die de sport beoefenen. Zo kan je in lange weekends of schoolvakanties samen de auto inspringen en de kosten delen. Het hoeven voor haar, en voor mij overigens ook, niet altijd verre bestemmingen te zijn. Onze Noordzee heeft best wel wat te bieden, zie die dus niet over het hoofd. Ze zegt zelf: “Surfen is gratis-snappie? En heel uitnodigend…”.

The pursuit & struggle

Met een passie voor alle boardsporten, begon Gaëlle met skateboarden- daarna snowboarden en nu vertelt ze mij: “ Ik ben zooo blij dat ik surfen heb leren kennen, sinds die ene, eerste reis. Want die was eigenlijk bedoeld om te relaxen en zonnebaden op het strand.” En zo gaat het wel vaker toch? Mensen gaan 1 keer surfen en ze zijn hooked. Surfen lijkt een solo sport, maar is het eigenlijk niet. Je gaat natuurlijk in je eentje helemaal zelf je peddel en pop-up gaan uitvoeren, maar de passie, die deelt iedereen.

“Surfen is zee, zon, strand, maar vooral een uitdaging, terwijl de oceaan tegelijkertijd kalmeert ”

Gaëlle heeft, net zoals velen onder ons, al veel geleerd van de sport. Ze neemt reeds 3 jaar nu al, de tijd, en initiatief om die plank te nemen en te vertrekken naar de zee. It’s a way of life, vertelt ze me, die natuurlijk niet altijd even simpel te combineren valt. Het gaat vooral om keuzes maken en afwegen hoe belangrijk verschillende factoren zijn voor jezelf. Wil je echt een vaste job met 100% werkzekerheid? Dan is die moeilijk te vinden in de surfindustrie. Hoewel de strijd het echt wel waard kan zijn.

“ Nieuwe vriendengroepen, andere perspectieven.. Ik weet niet of je surf dan nog een hobby kan noemen of meer een attitude in het leven.”

When the surf is up nobody works.. Een mooie leuze maar toch niet altijd even gemakkelijk te realiseren. Als iemand de heilige graal als oplossing heeft gevonden let me know? Maar voor nu denk ik dat we nu al zeker blij mogen zijn een golf mee te pakken in between jobs.

De foto’s zijn een mix van Gaelle & Helle.

Surfcamp Portugal