Mijn droomreis naar Bali

 

Al jaren droomde ik ervan om een keer naar Indonesië te gaan. Om de mooie golven daar te surfen, van de eilanden te genieten en om te kijken waar mijn moeder vroeger gewoond heeft. Dat laatste is me niet gelukt, want New Guinea lag toch wat verder weg. Maar ik ben wel drie weken naar Bali gegaan om daar te surfen.


Denpasar, Seminyak

Denpasar is naar mijn mening gewoon een drukke stad met veel te veel auto’s en brommertjes. Op de weg gaan die scooters en auto’s kris kras door elkaar heen en het is een gekkenhuis. Wat wel erg relaxt was, was ons hotel. Voor bijna niets sliepen we in een 4 sterren hotel met een luxe zwembad, een lekker bed (met airco) en een prima ontbijt. Even bijkomen van de jetlag en ontspannen. Onze eerste surfsessie op Seminyak was echter megachill. Het was niet groot of zo, maar het was wel erg fijn om in mijn bikini in warm water te surfen! Ook voor Hilde was het een prima plek om te leren surfen.


Canggu

Na Denpasar zijn we afgereisd naar Canggu, waar we een week verbleven bij het Solid Surfhouse (www.solidsurfhouse.com). Ik kende één van de eigenaren al uit Marokko (Jordy Robers) en ook zijn partner Berryl Spronk was erg aardig. Het ontbijt ’s ochtends met een hoop fruit (Dragonfruit, mango, watermeloen, enz) was geweldig en ook de rest van het verblijf zag er prima uit. Airco, zwembad en een huur van een scooter. Wat meer heb je nodig op Bali? Op nog geen vijf minuten rijden liggen de surfspots als Batu Bolong (Tugu en Old Man) en Echo beach. Voor Old Man moet je wel zo’n 500 meter de zee in peddelen, maar als het wat hoogte heeft, dan zijn daar echt leuke golven. Ik heb een paar mooie ritjes gemaakt en die zijn zelfs vastgelegd door een professionele fotograaf (Bruno Smith). In het begin was ik wel een beetje zenuwachtig, maar uiteindelijk lukte het me wel om een paar goede golven te pakken.

Een strandje verderop ligt Echobeach. Voor de restaurantjes ligt een mooie rif, dat met een mooie swell een snelle linkshander produceert. Erg leuk om te surfen alleen het is wel slim om daar vroeg te heen gaan. En met vroeg, bedoel ik 5 uur ’s ochtends! Eén, twee uur later is het daar namelijk al superdruk met groms, toeristen en locals, die allemaal dezelfde golf willen surfen. Met een goede swell kun je daar echter mooie barrels surfen en als het wat kleiner is, dan is daar altijd wel een golf te pakken. Aan de rechterkant van het strand ligt nog zo’n rif waar een rechtshander op loopt. Fun, fun en ook wel pittig.


Nusa lembongan

Met Solid Surfhouse zijn we een dag naar het eiland Nusa Lembongan geweest. Wat een bounty eiland is dat! Witte strand, palmbomen en helder blauw water. Met een bootje zijn we langs de kust gevaren om ergens langs de kust te gaan snorkelen. We zagen daar vissen in alle kleuren en ook het koraal liggen. Joost Endlich, een vriend die op Bali woont, had me geadviseerd om nog een dagje langer te blijven op dat eiland en dat heb ik gedaan. Lunchen op Dreambeach (geweldig uitzicht op een prachtige baai), surfen op Shipwrecks (fun, fun) en gewoon lekker met een scooter het eiland over crossen. Bij Puri Nusa had ik op advies van Joost een hotel gevonden met uitzicht op het strand en de break Shipwrecks. Dit is het Bali waar je van droomt. En lekker rustig. Heerlijk om daar te chillen en te ontspannen. Geen deadlines, geen drukke wegen, gewoon chill!


 Balian

Na zo’n 8 dagen in Canggu te zijn geweest (dat aan het veranderen is een hip surfdorp met veel feestjes, Australiërs en Europeanen), wilde ik het echte Bali graag zien. Weg uit de drukte en wat meer de jungle in. Balian is daar geschikt voor. Het is een prachtige, groene baai waar de rivier de zee in stroomt. Ik kreeg de kans om in de luxe villa (Balian Beach Villa via www.villabalian.com) te verblijven. Wat een prachtig huis is dat zeg! Met een groot zwembad in de tuin, een slaapkamer met een hemelbed dat uitkijkt op zee (de surfbreak Balian) en een grote homecinema hebben we ons daar goed vermaakt. Ben, een vriend van mij uit Scheef is ook daar heen gekomen en ook Matt, een Australiër kwam daar heen om lekker te chillen. Naast het surfen hebben we vooral 2 dagen lang in het zwembad gelegen en gechilled. Erg fijn!

De golf daar schijnt ook geweldig te zijn, maar ik heb hem niet zo goed zien lopen. Verder schijnen daar wat haaien rond te zwemmen als het water van de rivier de zee in stroomt (en bruin is), en dat leek me ook niet zo fijn. Om de golven toch te groot waren op Balian, zijn we naar Medewi gereden. Met mijn nieuwe surfboard van Redz heb ik me daar prima vermaakt! Wat een fijne golfjes daar zeg. Top!!


 Uluwatu

En dan besluit je om je laatste twee dagen op de mooiste spot van het hele eiland te spenderen. Uluwatu, de wereldberoemde surfspot op het Bukit Peninsula. Wat een gave plek is dat, hé. De foto’s spreken voor zich. Wat een mooie golf. Als ik de volgende keer nog een keer naar Bali ga, dan begin ik daar!