Lisette leeft een weekje als een Marokkaanse surfster

Lisette Grove ging samen met haar vriendje Arie van Smeerdijk op surfsafari naar Marokko. Ze was nog nooit in West-Afrika geweest, maar ze heeft daar een mooie tijd gehad. Voor Tasha’s Surfcamp kijkt ze terug op haar reis.

Waarom ben je op surfvakantie naar Marokko gegaan?

Afgelopen jaar heb ik op Madnes een clinic golfsurfen gevolgd en ik was eigenlijk meteen enthousiast. Ik dacht, dit ga ik als ik thuis ben vaker doen, dit wil ik leren! Het was dan ook top dat ik jou daar tegen kwam. Ik heb een paar jaar geleden een les snowboarden bij jou gevolgd en ik wist nog ergens dat je ook surfles geeft. We zijn aan de praat geraakt en ik heb je kaartje gekregen. Na dat weekend heb ik gelijk een lesje geboekt. Na een aantal lessen en zelf oefenen kwam de trip Marokko ter sprake en dat leek mij een erg leuke manier om te leren surfen. Ik denk dat het leren surfen voor een groot deel neerkomt op oefenen, oefenen en nog eens oefenen. De trip naar Marokko leek mij dan ook ideaal, een week lang focussen op maar één ding, surfen.

Wat vond jij gaaf aan het surfen in Marokko?

Ik heb natuurlijk niet echt vergelijkingsmateriaal, maar wat ik lekker vond aan Marokko is dat je bijna elke dag zekerheid had op golven. ‘s Ochtends in de Baai, ‘s middags in Le Cathedrale. Het leren surfen vond ik makkelijker dan in NL, omdat de condities beter/stabieler zijn.
Wat ook indruk heeft gemaakt is de sfeer in Imsouane. Surfen leeft daar echt en als je in het water ligt voel je die gedeelde passie met elkaar. Je gunt elkaar golven en je bent met elkaar enthousiast als je iemand een goede golf ziet pakken. Het dorpje is er echt op ingericht, dat maakt het super leuk om daar te verblijven.
 Hoe is het als vrouw om naar Marokko te gaan?
Ik heb niet echt iets gemerkt van het als vrouw in Marokko zijn. Ik vind dat je rekening moet houden met de normen en waarden van het land die je bezoekt, dus heb daar wel rekeningen mee gehouden wat betreft kleding. Natuurlijk zie je ze wel kijken, maar zeker geen nare ervaringen gehad.
Hoewel Imsouane een klein dorpje is zijn ze wel ingesteld op surfers, dus kijken zij ook niet heel erg op van vrouwen in bikini.
Heb je jezelf met surfen erg verbeterd?
Halverwege de week merkte ik echt een omslag met surfen. Ik denk juist doordat je meerdere dagen achter elkaar aan het surfen bent je het sneller oppakt, omdat je in die flow blijft zitten. Thuis vind ik dat veel lastiger. Dan ben je druk met werk, studie en vrienden, waardoor het lastig is om je te focussen op het surfen en ik heb dan het idee dat ik steeds opnieuw moet beginnen.
Wat zou jij nog meer willen zien in Marokko?
Ik zou nog wel meer plaatsen langs de kust willen zien. En natuurlijk Marrakech.
Wat voor grote surfdromen heb je zelf nog?
De trip naar Marokko is mij erg goed bevallen en zou graag vaker dit soort trips willen doen. Portugal schijnt uit betrouwbare bronnen ook erg gaaf te zijn, dus wie weet dit jaar ;)