surfvakantie

Surfboys… a review ;)

Als je als blonde Hollandse meid gaat surfen in de zuidelijke landen als Portugal, Frankrijk en Marokko kom je in de line-up vele gasten tegen. Na 15 jaar surfen over de hele wereld ben ik alle stoere en minder stoere boys wel een keer tegen gekomen. Daarom (op verzoek van de dames) bij deze een blog over ‘onze’ surfboys en wat er je nou wel én niet mee kan.

NATASHA SMIT

1. Witblond. Een warrige kop en flink gebruind.

De klassieke surfer pik je er zo uit. Hij loopt stoer met zijn piepkleine boardje over het strand en houdt voortdurend zijn blik op de golven gericht. Hij wil geen glimp missen van alles wat de oceaan te bieden heeft en ziet zichzelf op al die golven te gekke moves maken.

Ziet die klassieke surfdude er goed uit? Ja, natuurlijk. Gespierd, gebruind en blond. Dat willen we eigenlijk allemaal wel en zo zien ze er bij ons op kantoor in Nederland niet uit. Maar kan je er wat mee? Dat is nog maar de vraag. Voor een avondje plezier kun je bij deze (vaak Australische) surfgoden zeker terecht en een paar dagen of weken de kust afreizen, ziet hij ook zeker zitten. Verwacht alleen niet dat je er een jarenlange relatie uit zult slepen, want daar is deze jongen veel te ‘vrij’ voor. Als er ergens weer betere golven (op Bali ofzo) zijn, dan pakt hij gauw zijn spullen en is vertrokken. Want één ding is duidelijk, voor hem én ook de meeste andere gasten staan de golven op één.

 

2.  Klein, gedrongen, geen greintje vet en zwart haar.

De Portugese of Franse surfers vallen goed in dit plaatje. Bij de meeste Hollandse vrouwen komen ze tot hun kin, maar surfen kunnen ze als de beste. Bij de eerste aanblik ogen ze soms chagrijnig of arrogant. Denk maar niet dat je deze baguette-etende surfers zomaar om je vinger wikkelt. Deze tube-rijdende gasten (surfen kunnen ze als de beste) weten wel dat ze goed kunnen surfen en er nog goed uitzien ook. Maak je daar geen illusies over. Maar als je over die eerste taalbarrière heen bent (Frans spreken is altijd handig) en door die eerste chagrijnigheid heen hebt geprikt, kunnen dit best aardige jongens zijn. Of het ook relatie materiaal is? Tja, dat zal je zelf uit moeten vinden. Voorwaarde is wel dat je naar Frankrijk of Portugal emigreert. Want denk je nu echt dat ze in dat koude Nederland komen wonen?

 

3. De blowende surfer met een kop vol dreads en zijn broek die op zijn knieën hangt.

Het liefst surft hij op een longboard of een dikke fish, waarmee hij stijlvolle moves als een hang-ten of en paar mooie bochten maakt. Deze gast is gemakkelijk te benaderen en altijd in voor een praatje. Hij laat je graag mee luisteren naar de reggaemuziek die uit zijn headphones komt of speelt een deuntje voor je op zijn gitaar. Ook deze jongen reist graag de wereld rond, leeft op een droge boterham en geeft zo weinig mogelijk uit. Denk maar niet dat je van hem een paar dure spullen cadeau krijgt, maar een liedje op zijn gitaar of een glaasje wijn kan er zeker van af. Hij neemt je met liefde de line-up in en leert je zijn coole surfmoves. Hoe lang je het met hem volhoudt, dat hangt van jezelf af. Aan de liefde zal het niet liggen en aardig zijn deze rasta’s vaak ook. Je moet alleen wel accepteren dat zijn surfen én ook het blowen op één staan, want daar kan hij niet zonder.

 

4. Surfgoden in Marokko.

Ook daar zien de gespierde, gebruinde surfers er anders uit dan de Marokkaanse jongens die je in de Haagse Schilderswijk tegenkomt. In tegenstelling tot hun eigen leeftijdsgenoten dragen ze geen djellaba of een slik jasje, maar hebben ze zich de ‘surflook’ perfect aangemeten. Ze lopen allemaal in een Quiksilver of O’Neill short, hebben een paar blonde lokken in hun krullenbos verstopt en leven volledig voor het surfen. De meeste van hen werken als surfleraar in de bekende badplaats Taghazoute en komen op hun surfcamps aardig wat Europese vrouwen tegen. Wat is het grootste doel van de Marokkaanse surfen naast het scoren van goede golven? Juist, een Europese vrouw aan de haak slaan. Het liefst een blonde met van die helblauwe ogen. Want die ziet er niet alleen leuk uit, maar het geeft nog status ook. En als dat een ticket naar het felbegeerde Europa oplevert, dan zijn ze helemaal verkocht. De meeste Marokkaanse jongens blijven echter niet bij zo’n Europees meisje hangen, maar kiezen na een paar avontuurtjes toch voor een lief Marokkaanse (islamitisch) meisje. Daar kunnen ze namelijk ook bij hun familie mee aankomen.

Note: dit zijn een paar komische anekdotes over de stereotype surfers. Niet alle surfende mannen zijn zo ;)

 

 

Noami en haar surfavonturen in Portugal

Een weekje Portugal! Surfen! Na bijna één jaar niet of nauwelijks een board (surf, snow, sup of anders) te hebben aangeraakt is het dan eindelijk zo ver! Met 7 onbekenden op vakantie. Best heel spannend maar ik kan niet wachten!

Bepakt en bezakt sta ik op het station. Over de groepsapp worden enthousiaste berichten gewisseld. Iedereen heeft er zin in. Ik ben de eerste die aankomt op Lissabon. Natasha en Anouk staan me op te wachten.

Natasha haar blonde krullen zijn niet te missen tussen alle donkere coupes dus ik weet meteen wie ik moet hebben. Omdat de rest later landt, besluiten we even te gaan eten in Lissabon. Mooie stad. Ook in het donker. In een klein steegje speelt een man op zijn saxofoon. Bij het eten word er Fado gezongen. Meteen een stukje Portugese cultuur opgesnoven.

Als we de de rest op gaan halen is het eigenlijk meteen best gezellig ook al is iedereen moe en moeten we even aan elkaar wennen. Ons appartement is ruim en de kamers zijn snel verdeeld. Ik kan het direct goed vinden met mijn “roomies” Lida en Stijn. ‘s Ochtends staan we redelijk op tijd op en als ik de woonkamer in loop zie ik een bekend gezicht! Fred woont ook per ongeluk in Enschede en is de week er voor ook al geweest. We komen er achter dat er meer mensen in mijn hometown gewoond hebben. Kleine wereld..

Het plan is om elke dag twee keer te surfen en als dat niet kan gaan we wat anders leuks doen. We halen onze boards en wetsuits op en gaan  onze eerste surfcheck doen.Heerlijke plek Portugal. Hoge golven! Bij Foz di Lizandro is het een beetje te hoog voor lessen dus we rijden door naar Peniche. We vinden een goede spot met een prima beachbreak. Ik krijg kriebels in mijn buik en wordt een beetje zenuwachtig. Met een kleine knoop in mijn maag hijs ik me in mijn wetsuit en we gaan de zee in.

LIEFDE!

Ik bak er niets van maar o wat geniet ik! En de rest ook! Ik juich als Merijn en Lida staan of Duco spectaculair in dropt. Wat bij de locals voor scheve gezichten zorgt maar bij mij levert dat een grote grijns op. Ik voel me een beetje een watje want ik krijg pijn in mijn pols van het peddelen en de pop-ups (oude blessure) en besluit om de tweede sessie over te slaan (Ik moet de hele week nog). Niemand die het erg vindt of me uitlacht. Fijn is dat. Ik besluit om leuke foto’s van iedereen te maken. Ook dat wordt op prijs gesteld. Anouk, Natasha, Fred en Stijn zijn vaak in de line-up te vinden. Vet om te zien. Zo wil ik het ook kunnen maar dan moet ik echt nog even oefenen.

Elke ochtend slaperige koppies aan de tafel, flauwe grapjes en een Fred die giechelend naar zijn telefoon zit te kijken. Plannen voor de dag worden gesmeed en daar wordt dan ook vaak weer van afgeweken.Elke ochtend weer met alle spullen naar beneden om lekker het water in te gaan. Spullen op het dak, iedereen in de auto en gaan met die banaan!

We surfen op Foz di Lizandro (beachbreak), Ribeira Dilhas (rotsen), Lagide en Baleal. (look it up!!) De hele kust daar in de buurt is bezaaid met goede surfspots. Voor elk niveau is een surfspot te vinden binnen een uur rijden. Wat trouwens ook niet heel erg vervelend is daar want het gebied is prachtig en de wegen prima.

Bij Peniche hebben we een mooie spot gevonden (Baleal) waar we twee keer naar toe gaan.Ondanks dat Fred in een zee-egel gestapt is en ik door twee surfleraren het water uitgeschreeuwd ben omdat ik niet in hun klasje zat.

Lida trekt zich er niets van aan en peddelt vrolijk verder. Ze is niet uit het water te slaan! Met Stijn en Duco (The Duke of Drop-in king) aan haar zijde blijft ze in het water totdat het echt niet meer kan. Tof om te zien!

Merijn en ik peddelen ons suf op een ander spot (Lagide) waar de onderstroom sterk is. Ik krijg nog instructies van een Frans meisje met een zelfde soort surfplank als ik heb. Heel tof! We zijn super stoked als we dan toch een keer een golf pakken. Ik pak (per ongeluk) een green wave en roep: “Heeft iemand het gezien?! Niemand?!” Ach.. genieten kan ik immers ook in mijn eentje. Maar trots dat ik stiekem ben!

Tussen de surflessen door is ook er tijd voor wat culturele dingen. Stijn, Fred, Anouk en ik gaan naar Sintra. Een “lord of the Rings” achtig ford op een berg. Veel foto’s gemaakt want daar ben ik inmiddels goed in geworden.

‘s Avonds gaan we vaak uit eten. Gewoon omdat het zo uit komt. Heerlijke verse vis en vlees en vooral er grote porties. In Cascais bestel ik kip piri-piri en word gewaarschuwd door de bediening (” it’s very spicy! Watch out!”) Dit triggert Duco en zijn smaakpapillen en probeert dan ook alles op zijn bord te combineren met mijn piri-piri.

Na een heerlijke Surf op Peniche besluiten Natasha, Duco en ik om naar de surfwedstrijd te gaan kijken. Moche Rip-curl pro’s halve finale en finale zijn die dag! Ik kijk het altijd thuis dus hoe leuk is het om zoiets live mee te maken! Check, off the bucketlist. De pro’s komen op 5 meter afstand langs.

De laatste dag nemen we nog een duik in het haventje in Ericeira. Super leuke golven maar ik ben fysiek op, kan me gewoon niet concentreren. Jammer dat het morgen alweer voorbij is.. had wel graag nog wat langer willen blijven.

‘s Avonds is het Halloween. We krijgen gratis shotjes van de barman omdat ik foto’s van ze heb gemaakt. Voetenwerk en dansjes worden getest op straat ( Ja Stijn die Cribwalk kun jij straks ook).Na helaas een korte nacht (iemand begon al om 4 uur te spoken) is het afgelopen met de pret.. Tassen worden ingepakt, huis is opgeruimd. Boardjes en natte wetsuits zijn ingeleverd. Holland here we come again.

Met een brok in mijn keel sta ik alleen op het vliegveld bij de check-in. Ik heb Natasha, Merijn en Fred gedag kunnen zeggen de rest staat bij terminal 1 (ik bij 2).

Morgen geen Natasha die om 6 uur opstaat. Geen Lida om naast wakker te worden of de dag mee door te spreken. Geen Anouk om koffie liefde mee te delen en ‘s ochtends zegt: “goedemorgen moppie lekker geslapen?” Geen zingende/dansende Merijn en Fred op de achterbank. Geef Stijn die Herman Vinkers citeert of me een aai over mijn bol geeft als het even allemaal niet lukt. En geen Duco die een appel en een ei combineert bij het ontbijt of een exit manoeuvre perfectioneert.

Miss you guys het was super!

On to the next one!

Surfster in een mannenwereld: ‘boys, boys, boys..’

Kim Goed vertelt hoe ze zich als surfster staande houdt in een door mannen gedomineerde sport.

Hoewel er ondertussen aardig wat dames ronddwalen in de boardsports is over het algemeen het mannelijk geslacht toch wel wat prominenter aanwezig. Zeker ik als beginnend surfster heb nogal wat hersenspinsels hierover. Zoals een echte dame betaamd gieren die onzekere gedachten door mijn kop. “Zie ik er niet gek uit in mijn wetsuit; heb ik niet te dikke billen? Zie ik er, als ik op mijn plank lig te peddelen, niet uit alsof ik een aangespoelde walrus ben die met zijn te korte flippers zich een weg terug naar de zee probeert te manoeuvreren?”

Ook met wintersport heb ik altijd moeite om mede snowboardsters te vinden. Doorgaans ga ik dan ook met gasten die berg af. En ja, ook dan denk ik…” Ik hoop dat ik niet te langzaam ga. Dat ik die jongens kan bijhouden. Ik hoop dat ik niet achterblijf, zodat ze op mij moeten wachten. Dan zullen ze wel weer denken…ja hoor, het is weer een chick waarop we moeten wachten hoor, pfff. En oh nee..mijn helm af, ik zie er niet uit met mijn haar als een platgereden dode marmot op mijn kop!”

Tja…wie weet wat er allemaal in zo een mannenbrein ronddwaalt, maar ik weet ook dat ons vrouwenbrein ons een beetje in de maling neemt af en toe. Dat we veel te veel nadenken over dat soort kleinzielige onnozelheden.

Dan pak ik die golf, ga staan en blijf staan. Ik hoor achter mij gejuich van de andere zeeliefhebbende surfers. Dan pak ik mijn eerste kicker en kom neer alsof ik op zachte wolken land en glijd zo door alsof er niets aan de hand is, met een ‘whoohoo’ op de achtergrond van de afwachtende freestylers. Dan smelten al die hersenspinsels weg als sneeuw voor de zon. Dan maakt die marmot op mijn hoofd niet meer uit. Dan ben ik geen walrus meer, maar een zwevend zeepaardje! Dan merk ik dat het eigenlijk niet allemaal niet uitmaakt, maar dat je allemaal dezelfde gedachten hebt over het waarom je op je plank of board staat en we allemaal die liefde voor de zee, de bergen en de rest van de natuur delen.

Toch vraag ik me af of de mannen ook wel eens dit soort gedachten hebben, wellicht zou ik het eens moeten vragen? Of wacht…zal hij dat geen stomme vraag vinden? Oh nee..daar ga ik weer ;)

“Gooisch meisje” Renske Massing surft jou er uit..

Renske Massing (34) is een gepassioneerd surfster die de Afrikaanse kust op haar duimpje kent. Van het koude schuim van Wijk aan Zee tot aan de wateren van Mozambique betovert zij iedereen met haar brede glimlach en ongekende talent.

Mariëlle Schifferling

Vreeland –  Ze begon ooit als fanatiek snowboardster. Toen haar de mogelijkheid  werd geboden om een keer mee te gaan op een surftrip liet zij die kans niet schieten. Toen zij eenmaal de “leash” om haar enkel deed en het water in sprong met haar surfplank was ze direct verkocht. Liefde op het eerste gezicht, die “leash” is nooit meer afgegaan. Haar snowboard dagen waren verleden tijd. Sneeuw ruilde zijn voor het ruime sop van Wijk aan Zee. Na een jaar surfen nam de goedgemutste Hilversumse surfchick deel aan een surfwedstrijd. Ze won en mocht gelijk mee naar Marokko. De poorten naar Afrika en de rest van de wereld waren geopend.

Ze heeft Hilversum ingeruild voor de polder. Haar thuisbasis is in Vreeland, op de boerderij. Om haar trips naar Afrika te kunnen bekostigen werkte ze altijd keihard. Voor langere tijd draaiden zij zelfs dubbele diensten. Grappig genoeg is dit “Gooisch meisje” wel gewend aan koeienpoep. Zij draait haar hand niet om voor het maaien van het land of even de koeien melken, deze surfchick weet heel goed wat werken is.

De werkzaamheden op de boerderij zijn dagelijkse kost voor haar! Daarnaast doet ze veel vrijwilligers werk en op de vrijdag gaf ze paardrijles aan kinderen met een beperking. Tenzij je “Wonder Woman” heet, heb je ook nog tijd voor jezelf nodig. Ze had zichzelf als doel gesteld om zomers te bikkelen gedurende de periodes dat ze in Nederland is, zodat ze hiervan haar trips naar Afrika en omstreken kon bekostigen. Uiteraard een nobel streven, maar zoals eerder aangegeven een onmogelijke missie. Ze miste het strand en de zee, daar moest eens drastisch verandering in komen.

Hoe vet zou het zijn om  van je hobby en passie je werk te kunnen maken!? Dat je surfen als een sportieve buitenactiviteit kan aanbieden aan kinderen  in de zomervakanties. Niet alleen kids zijn welkom, maar iedereen die surfen een warm hart toedraagt zou hier beroep op moeten kunnen doen.  Daarom heeft Renske de Artsurfer surfschool (mobiele surfschool) opgericht! Ze geeft tips aan beginnende en gevorderde surfers en geeft les aan kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.  ,,Voor die kinderen werkt het helend om in de zee en met surfen bezig te zijn. Ik heb veel ervaring met autistische kinderen en zij worden heel rustig en positief van de zee.’’

Nieuwe dingen leren is goed en super tof uiteraard. Het zijn de dingen die je met je meedraagt en in je koppie blijven hangen als je naar je werk gaat. Maar te snel nieuwe dingen leren en doen kan problemen met zich meebrengen. Dat heeft Renske zelf ondervonden op 1 van de meest bekenden surfspots in Afrika. Ze begaf zichzelf al gauw op plekken waar ze niet moest zijn en waar ze zich dan ook geen raad mee wist. Je kunt in vervelende situaties terechtkomen als je omgeven word door gasten die eerder konden surfen dan lopen. Je wordt automatisch in hun wereld meegezogen. Wat voor hun kinderspel is, is voor een ander een totaal nieuwe ervaring en dat is voor hen lastig in te schatten. Ze heeft toen een enorme wipe-out gemaakt in J-Bay en daarbij een hernia opgelopen. De angst zat ervan af dat moment goed in. Dankzij een surftrip naar Ierland en een oplettende lokale surfcoach daar heeft zij haar angsten overwonnen en het plezier in het surfen weer terug gevonden. Genieten is nu haar belangrijkste motivatie om te surfen.

Ze geniet nu lekker van het leven. Ze is een bezig bijtje! Terwijl zij zich veel voor andere mensen inzet, schildert ze ook erg veel. Een vriendin van haar heeft een hotel in Mozambique wat nog wel wat kleur kan gebruiken. Met haar sprankelrijke persoonlijkheid is zij de perfecte kandidaat om dit te doen. Mocht het nu bij jou ook kriebelen en wil je een keer naar J-Bay of ergens anders heen in Afrika, bel Renske! Zij weet alle in en outs en places to be or not to be aan de Afrikaanse kust! Zo zie je maar, waar een wil is , is een weg! Wie had dat ooit gedacht een “Gooisch Meisje” rockt J-bay! Waar de gemiddeld Gooische dame voornamelijk om te borrelen of om te shoppen naar de stad gaat staat deze met veel plezier tot haar enkels in de koeien vlaaien. Wanneer reis jij naar Afrika…

 

Surfcamp Portugal

Carol Gonzaga surft om zes uur ‘s ochtends in de Noordzee

Carol Gonzaga (36) is een fanatieke surfster met een donkere krullenbos die niet weet wat opgeven is. Samen met haar felgekleurde plank trotseert ze alle golven, van de koude klotsbak in Nederland tot aan de warme wateren in Australië en Costa Rica.

MAAIKE VAN DER TOORN

ROTTERDAM – Met een surfplank onder haar arm geklemd betrad ze tien jaar geleden voor het eerst de zee in Portugal. Die 3-daagse surfcursus vond ze echter niet leuk, maar zwaar en moeilijk. Als ze weer terug is in Nederland houdt ze het in eerste instantie bij bodyboarden. Na een tijdje werd de verleiding echter toch te groot en pakt ze het golfsurfen weer op: ,,het blijft trekken: de zee, het buiten zijn en de sport.” Ze koopt haar eerste board (een BIC 7’9) en na haar eerste golf tot aan het strand te hebben gereden, is ze verkocht. Ze gaat gelijk op surftrip naar Portugal, waar ze haar eerste bochtjes maakt. Carol is hooked!

De surftrips blijven volgen en ook in de Dominicaanse Republiek en Costa Rica trotseert ze de golven. In Nederland vindt ze het echter lastig om haar draai in de zee te vinden. Zonder surfmaatjes gaat ze minder snel het water in en oo k een schouderblessure werkt haar tegen. Het blijft echter kriebelen en via facebookgroepen als Tasha’s Surf en Snowcamp & Surfmaatjes Gezocht vindt ze een hoop surfbuddies om mee te surfen. Steeds fanatieker wordend geniet ze van de euforie die surfen haar geeft: ,,Elke fase van het leerproces is leuk”. De uitdaging, het verleggen van grenzen en de zee blijven haar interesse trekken. ,,Als je achter de golven komt is het net alsof er een nieuwe wereld voor je opengaat”. De liefde voor surfen werd alleen maar groter na haar gave reis naar Australië.

Ook in Nederland laat ze geen kans voorbij schieten om in het water te liggen. Door haar baan als oracle consultant in Den Haag kan ze voor het werk, in de pauze of na werk wat golven te pakken. Dat ze daarvoor soms om 6 uur vroeg in de auto zit te wachten op het opgaan van de zon maak haar niet uit. Ze surft graag bij zonsopgang. ,,Mijn board en mijn pak liggen standaard in de auto.’’

Er zijn zoveel geluksmomentjes die je ervoor terug krijgt, zoals toen ze laatst in Hoek van Holland voor het eerst een echte grote golf helemaal down the line surfte. ,,Ik moest bijna huilen van geluk,’’ zegt ze.

De donkere surfster straalt als ze vertelt over haar passie. ze heeft de volgende surftrip al gepland: ze gaat in december met Tasha’s Surfcamp mee naar Marokko om de Marokkaanse golven in Imsouane te berijden. Deze fanatieke is nog lang niet van plan om te stoppen: ,,ik wil later een omaatje op een surfplank zijn, lekker longboardend de golven af”. En geef haar eens ongelijk…

 

Foto’s: Stephanie Popping, Carol Gongaza

 

Surfcamp Portugal